خوراکی, درمانی

همه چیز درباره سویق کودک

سویق کودک

سویق کودک چیست؟

سویق کودک، خوراکی خوشمزه و مقوی‌ست که به علت قابلیت ترکیب با شیر، عسل و… اغلب مورد استقبال بچه‌ها قرار می‌گیرد. اگر شما هم دوست دارید این محصول را برای کودکتان تهیه کنید اما از ویژگی‌های خوب و بدش بی‌خبرید، مطلب زیر را بخوانید.

سویق کودک

سرلاک طبیعی

اگر سری به داروخانه‌ها زده باشید، انواع غذاهای کمکی و سرلاک را می‌بینید که در قفسه نشسته و به شما چشمک می‌زنند. اما خیلی از اوقات به عنوان یک والد مسئول، دست و دلتان به خرید آن‌ها نمی‌رود. آخر دوست ندارید فرزندِ عزیزتان غذاهایی دارای مواد نگهدارنده بخورد. حق هم دارید، همه‌ ما بارها در مورد آسیب‌ها و مضرات مواد نگهدارنده شنیده‌ایم. اما چاره چیست؟ همیشه که نمی‌توان حریره بادام درست کرد، سوپ بار گذاشت، یا فرنی پخت.

اگر هنوز برای خریدن سرلاک مردد هستید، دست نگه‌دارید. سویق کودک می‌تواند جایگزین سرلاک‌های صنعتی باشد؛ یک خوراکی سالم، طبیعی و مقوی. سویق کودک غذایی کامل است؛ ترکیبی از سویق گندم، جو، عدس، نخود و سنجد که ذرات بسیار ریزی دارد به طوری که به راحتی در آب حل می‌شود.

از فرنی سویق تا حلوا و پنکیک

شاید فکر کنید، سویق کودک را فقط می‌توان با آب حل کرد، این‌طور نیست. شما با کمی خلاقیت می‌توانید هربار سویق را به شکلی جدید مقابل کودکتان قرار دهید.

  • سویق را با شیر ولرم مخلوط کنید، شیر همراه سویق مزه خوشایندی دارد.
  • سویق را با کمی عسل و آب مخلوط کنید و یک فرنی فوری داشته باشید، چون سویق از قبل پخته شده نیاز به پخت مجدد ندارد.
  • سویق را با انواع شیره‌ها، مانند شیره انگور یا خرما مخلوط کنید، حالا به حلوای سویق به دست آماده شکل دهید، مثلاً یک بار توی ظرف پهنش کنید، یک بار به صورت توپک در بیاورید و بار دیگر قالب ستاره‌ای بزنید.
  • سویق را جای آرد با مواد پنکیک مخلوط کنید و پنکیک‌های بامزه بپزید.
  • یک قاشق سویق در سوپ کودکتان بریزید، سویق می‌تواند جایگزین حبوبات باشد.
  • سویق را با خرما مخلوط کنید، به صورت توپک‌های کوچک به کودکتان بدهید.

خواص سویق کودک

سویق‌ها انواع مختلف دارند، هر سویق خاصیتی دارد و هرکس با توجه به نیاز خود سراغ یک سویق مخصوص می‌رود؛ اما سویق کودک چون ترکیب چهار سویق اصلی گندم، جو، سنجد و عدس است یک غذای کامل به شمار می‌آید.

از سویق گندم برای بهبود وزن‌گیری، سویق جو به‌عنوان بمب انرژی و تقویت بنیه، سویق سنجد برای استحکام استخوان و رشد و سویق عدس به‌عنوان خون‌ساز استفاده می‌شود. پس سویق کودک این چهار خاصیت را همراه خود دارد.

در روایات اسلامی و احادیث طبی نیز به سویق و خواص آن برای کودک و بزرگسال اشاره شده است اما فراموش نکنید که نباید به اندازه سرلاک استفاده شود؛ میزان استفاده از آن در نوزادان نصف قاشق غذاخوری همراه با شیر توصیه شده است.

مغذی، خوشمزه و سالم

سویق به دلیل داشتن ویتامین‌ها، املاح و مواد معدنی و فیبر و همچنین اسیدهای آمینه خواص زیر را نیز به همراه دارد:

  • مصرف سویق برای کودکان در حال رشد باعث حفظ سلامتی و تقویت بدن آن‌ها می‌شود.
  • منبع غذایی سرشار از پروتئین است و مواد مغذی برای رشد کودک را به طور یکجا دارد.
  • سویق کودک به دلیل داشتن ویتامین سی (C)، ویتامین‌های گروه ب (B)، کلسیم، فسفر، منیزیم، باعث رشد استخوان‌ها و عضلات کودک می‌شود.
  • اشتهای کودک را زیاد می‌کند.
  • سیستم دفاعی بدن کودک را قوی می‌کند.
  • به دلیل داشتن فیبر زیاد از یبوست جلوگیری می‌کند.
  • موجب رویش گوشت در بدن کودک می‌شود.

سویق کودک از چه موادی تشکیل شده است؟

سویق غلات کودکان یک ماده‌ی غذایی کاملاً مقوی و متشکل از آرد و سبوسِ چندین دانه‌ی مغذی و بسیار پرخاصیت مانند گندم، جو، برنج، عدس، سنجد، سیب و… است که می‌توان آن را با موادی همچون شیر، ماست، عسل و … ترکیب کرد و به کودک داد. نکته‌ی مهم در مورد آن این است که مواد تشکیل دهنده سویق کودک یکسان نیستند و انواع مختلفی دارند، سویق گندم، سویق جو، سویق سویق عدس، سویق سنجد…  سویق جو و سویق گندم کودک به قدری مقوی است که حتی می‌توان آن را به عنوان یک وعده‌ی غذایی به کودک داد. اما سایر سویق‌ها برای میان وعده‌ی کودک بسیار مناسبتراند. 

سویق کامل چیست و چه تفاوتی با سویق کودک دارد

در ترکیبات سویق کودک اصولاً تنوع آردها و سبوس‌های به کار رفته کمتر است و به نوعی برای هضم در بدن نوزاد آماده شده است. اگر شما انواعی از آردهای تف داده شده‌ را با هم مخلوط کنید، سویق کامل به دست می‌آید که یک بمب انرژی است. این سویق همان سویق کودک کامل است. دادن این سویق به کودکانی که مشکلات گوارشی دارند توصیه نمی‌شود. با این حال اگر کودک شما هضم خوبی دارد و عموماً دچار دل درد نمی‌شود، می‌توانید از سویق کامل به او بدهید که مراتب خواص سلامتی بخش بیشتری دارد. 

سویق را چگونه به کودک بدهیم

سویق برای کودک بسیار خوب است و شما می‌توانید آن را به طرق مختلف در رژیم غذایی‌اش بگنجانید. بعضی از روش‌های سرو سویق برای کودک به شرح زیر است:

  • حل کردن سویق در آب گرم: یکی از متداول‌ترین روش‌ها برای دادن سویق به کودک، مخلوط کردن کمی پودر سویق کودک با آب گرم است. 
  • ریختن سویق در ماست: کمتر کودکی است که ماست دوست نداشته باشد. یکی از بهترین روش‌ها برای دادن سویق به کودک ریختن آن در ماست است. به جای ماست می‌توانید از شیر هم استفاده کنید.
  • سویق را با کمی شیره‌ی انگور یا خرما مخلوط کنید تا حالتی خمیری پیدا کند. بعد آن را با دست به اشکال مختلف درآورید و به کودک بدهید. شیرینی طبیعی در کنار سویق، طعم آن را بسیار دلچسب‌تر می‌کند.
  • سویق را می‌توانید در هر غذایی که کمی رقیق است مانند سوپ، آش و … بریزید و آن را به کودک بدهید.
  • پنکیک سویق: در تهیه‌ی پنکیک از آرد سفید استفاده می‌کنند. شما می‌توانید آن را به راحتی با سویق کامل کودک مخلوط کنید و با شیره‌ی انگور یا توت سرو کنید.

عوارض و معایب سویق کودک

در این مقاله اطلاعات کاملی درباره خواص و طرز تهیه سویق کودک کسب کردید. اما احتمالاً می‌خواهید درباره عوارض سویق کودک نیز بدانید. به‌طورکلی این ماده غذایی را می‌توان از مقوی‌ترین و پرخاصیت‌ترین خوراکی‌های دنیا دانست! خصوصاً که کاملاً هم طبیعی است و به دلیل طعم دل‌چسبی که دارد، اکثر کودکان از خوردن آن لذت می‌برند.

با این وجود، همان‌طور که قبلاً هم اشاره کردیم باید حواستان به چاق‌کنندگی آن باشد و در مصرف آن اعتدال را رعایت کنید. برخی از کودکان نیز ممکن است به برخی از انواع سویق حساسیت داشته باشند، بنابراین بار اول به مقدار خیلی کم مصرف کنید و به علائم کودک نظیر قرمزی پوست، اسهال و غیره توجه کنید. 

اما سوالی که برای اکثر والدین پیش می‌آید این است. آیا سویق برای کودک ضرری هم دارد؟ بله. مانند هر ماده‌ی غذایی دیگری، یک بُعد منفی هم می‌تواند در دادن سویق به کودکان وجود داشته باشد. در درجه‌ی اول همانطور که گفتیم سویق باعث وزن گیری کودک می‌شود. بنابراین زیاده روی در مصرف آن می‌تواند منجر به افزایش وزن بیش از حد و چاقی کودک شود. 

بعلاوه هضم سویق برای همه‌ی کودکان آسان نیست. سویق به طور کلی غذای سنگینی محسوب می‌شود و باید از شش ماهگی به بعد و در اندازه‌های کم شروع کرد. با این حال لازم است از مواد تشکیل دهنده‌ی سویقی که به کودکتان می‌دهید هم مطلع باشید. بعضی سویق‌ها از دیگری سنگین‌تر هستند و هضم سخت‌تری دارند. سویق برنج از همه سبک‌تر است و می‌توانید از آن برای شروع استفاده کنید.

در مرحله‌ی بعد می‌توانید از سویق گندم و جو و بعد از آن از سویق عدس و سنجد استفاده کنید. در مورد غذا دادن به نوزاد رفلاکسی توجه داشته باشید که سویق، اصلاً گزینه‌ی غذایی مناسبی نیست و معده‌ی آنها نمی‌تواند این ماده را تحمل کند. در بعضی از کودکان شاهد حساسیت ب سویق کودک هم هستیم و در اثر خوردن پودر سویق، کودک دچار علائمی نظیر قرمزی، خارش و … می‌شوند. 

به طور کلی عوارض سویق کودک چندان زیاد نیستند و این ماده، غذای مغذی است. با این حال در برخی موارد و در کودکانی که به مشکلات گوارشی مانند رفلاکس مبتلا هستند، ممکن است نتیجه‌ی دلخواه را نگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *