روغن شحم گاو چیست؟
روغن شحم گاو از چربی اطراف قلوهگاه گاو به دست میآید و روغنی با بافتی لطیف، بسیار غنی با خواص فراوان است و عطر و طعم تازهای به غذاهای شما میدهد.
خواص روغن شحم گاو
روغن شحم گاو علیرغم اینکه نوعی چربی محسوب میشود اما میتواند در کاهش وزن و آب کردن چربیهای دور شکم موثر واقع شود و به کاهش وزن شما، در کنار رعایت رژیم غذایی کمک کند. این روغن، بر خلاف روغنهای صنعتی و حاوی پالم، در عروق رسوب نمیکند و عارضهی قلبی و عروقی در پی نخواهد داشت.
روغن شحم گاو میتواند در پاکسازی عروق و از بین بردن چربیهای انباشته در بدن نیز موثر باشد. این روغن خاصیت ترمیم کنندگی نیز دارد و برای شفافیت پوست مفید است. روغن شحم گاو مثل سایر چربیها انرژی زیادی در بدن شما آزاد میکند، مصرف آن تا ساعتها شما را سیر و پرانرژی نگه خواهد داشت. این روغن به تقویت سیستم ایمنی بدن نیز کمک میکند و برای رشد و تقویت استخوانها مفید است به همین دلیل گنجاندن آن در برنامهی غذایی کودکان نیز توصیه شده است.
کاربرد روغن شحم گاو
این روغن علاوه بر مصرف غذایی، در پزشکی نیز کاربرد دارد و متخصصین ارتوپدی سوئیسی برای درمان رماتیسم در داروی سلدرین از این روغن بهره بردهاند. پزشکان و اساتید طب سنتی تاکید دارند که بهترین منبع چربی برای مصرف غذایی، چربیهای حیوانی است و بهتر است جایگزین روغنهای صنعتی و گیاهی شوند.
طرز تهیه روغن شحم گاو
سه کیلو چربی قلوه گاه گاو
نمک به مقدار کافی
سه عدد پیاز
سه عدد سیب
چند حبه سیر
یک لیوان سرکه انگور یا آبلیموی طبیعی
ادویه یک قاشق مربا خوری (گل محمدی و میخک، زردچوبه و هل )
ابتدا پیه ها را تمیز کنید و بشویید سپس به آن ها مقداری نمک بزنید و بگذارید در همان وضعیت استراحت کند. آن گاه پیه ها را چرخ کرده و پیاز ها و سیب ها (بدون پوست، مغز و دانه) یک لیوان سرکه و سیر و ادویه های ذکر شده را به آن اضافه کنید آن را درون قابلمه ای ریخته و روی شعله با حرارت ملایم قرار دهید. به یاد داشته باشید که در طول آب شدن چربی به طور مداوم آن را هم زده تا به ته قابلمه نچسبد. در مرحله آخر که چربی ها آب شدند آن هارا صاف کنید و زمانی که سرد شد، در یخچال قرار دهید.
نکته اول: به دلیل این که شحم گاو بینهایت لطیف است و ممکن است بسوزد به همین دلیل بهتر است که در ازای هر کیلو چربی دویست گرم چربی احشاء (هر آنچه که در سینه و شکم باشد اعم از دل و جگر و معده و روده) گاو به آن بیفزایید.
نکته دوم: به منظور گرفتن بوی بد روغن شحم گاو می توانید از بعضی سبزیجات برای این منظور استفاده کنید.
عوارض مصرف روغن شحم گاو
مصرف این روغن برای بیماران مبتلا به بیماریهای خاص و همچنین افراد مُسن و کسانی که کلسترول خون بالایی دارند توصیه نمیشود. رعایت رژیم غذایی کم چربی و پرهیز از مصرف هر نوع روغن اعم از صنعتی، گیاهی و حیوانی باید در دستور کار این گروه از افراد باشد.
شرایط نگهداری روغن شحم گاوی
بهترین مکان برای نگهداری روغن شحم گاوی و جلوگیری از خراب شدن آن در جایی خشک و خنک و بدور از نور خورشید است. پیشنهاد ما برای فصول سرد سال داخل کابینت است. اگر دمای اتاقتان بین 15 تا 20 درجه باید این روغن نیازی به نگهداری در یخچال ندارد و میتوانید داخل کابینت نگهداری کنید.
غذاهای پختنی با روغن شحم گاو
روغن شحم برای پخت و پز و سرخ کردن در دمای بالا بسیار عالی است.
به طور سنتی روغن پیه گاو برای پختن و سرخ کردن در دمای بالا در منازل و بسیاری از رستوران ها مورد استفاده قرار می گیرد؛ چرا که این روغن ماندگاری بسیار بالایی در دمای بالا از خود نشان داده و علاوه بر آن عطر و طعم دلپذیری نیز به همراه دارد.
خواص روغن شحم گاو از دیدگاه طب سنتی روایات
در طب سنتی و روایات مصرف روغن پیه به خصوص روغن پیه قلوه گاه (روغن شحم گاو) به دلیل لطافت آن مورد تاکید واقع شده است و اهمیت ویژه ای دارد، چنان که انسان قادر نخواهد بود به آسانی از خواص آن چشم پوشی کند. طبق روایتی از پیامبر اکرم (ص) شحم گاو به دوا تشبیه شده است (گوشتش مرض، شیرش شفا و شحم آن دوا می باشد. طب النبی صفحه 27).
با تمام این تفاسیر می توان گفت که روغن شحم گاو خواص دارویی نیز دارد که ممکن است بسیاری از مردم از آن آگاهی نداشته باشند. بنا به روایتی از امام صادق علیه السلام سوال پرسیده شد که چه چربی (شحم) وجود دارد که به همان میزان ، بیماری از بدن دفع شود؟ امام علی علیه السلام پاسخ داد: شحم گاو می باشد.
علاوه بر موارد فوق از گفته ها و تجربیات آیت الله تبریزیان می توان اینگونه نتیجه گیری کنیم که روغن شحم گاو نقش بسزایی در در بهبود بیماری فشار خون و چربی خون ایفا می کند و قادر است چربی های غیر مفید را از بدن دفع کند.
البته روغن شحم گاو نیز مانند روغن های هم خانواده خود (حیوانی) زمانی برای بدن و سلامتی ضرر ندارد و مفید واقع می شود که تنبلی و بی تحرکی را کنار بگذارید. به کسانی که بیماری چربی خون وفشار خون دارند و از فعالیت و تحرک کمی برخوردارند، مصرف این روغن خیلی پیشنهاد نمی شود. همچنین نباید در مصرف آن افراط کرد.