چه اطلاعاتی در مورد گیاه آویشن دارید؟
گیاه آویشن از جمله گیاهانی است که خواص متنوع و فوق العاده خاصی برای انسان دارد. از گذشته تا امروز از گیاه آویشن که از تیره نعناعیان به شمار می رود، استفاده های فراوانی شده است. روش های مصرف مختلفی وجود دارد تا از آویشن استفاده شود. در نتیجه می توانید آویشن به هر صورتی که دوست دارید میل کنید. دم کرده آویشن یا استفاده از آویشن برای چاشنی غذا از متداول ترین روش های مصرف آویشن در بین بیشتر مردم ایران است.
گیاه آویشن در ایران در مناطق مرکزی بیشتر یافت می شود. به ویژه در دامنه کوه البرز و سبلان و همچنین در شهرهای اطراف تهران و دماوند می توان دشت هایی مملو از گیاه آویشن را مشاهده کرد. علاوه بر این برخی از انواع آویشن که نژادهای غیرایرانی دارند نیز در ایران رشده کرده و خواص زیادی دارند.
وقتی زنبور عسل در محدوده ای قرار داشته باشد که مملو از گیاه آویشن است، عسل تولید شده توسط زنبور عسل شهد آویشن بیشتری دارد. در نتیجه عسلی تولید خواهد شد که با آن عسل آویشن گفته می شود.
به اعتقاد بسیاری از محققان، خواص عسل آویشن به طور کامل نشأت گرفته از گیاه آویشن است. در واقع می توان گفت که بیشتر خواصی که گیاه آویشن برای انسان به همراه دارد، در عسل آن نیز متبلور شده و ممکن است خواص بیشتری نیز به آن اضافه شود.
جالب است بدانید که زنبور عسل علاقه خاصی به عسل آویشن دارد. علت این است که این گل از گل های معطر به شمار می رود و اسانس های بسیار خاصی مثل اسانس تیمول و اسانس کاروارول درون آن است که زنبور عسل را عاشق خود می کند. به همین علت اگر کندوی زنبور عسل در دشت از گیاهان باشد، گیاه آویشن به عنوان یکی از گیاهان محبوب زنبوران عسل بیشتر مورد توجه خواهد بود.
زنبورها از گرده گیاه آویشن، عسل آویشن را تولید میکنند که دارای فواید بسیاری برای بدن است. عسل آویشن دارای عطر خوش این گیاه بوده و رنگ قرمز عقیقی دارد. رژیمهای غنی از عسل آویشن یا مصرف روزانه آن به شما کمک میکند تا مواد مغذی مورد نیاز بدن خود را تأمین و آن را تقویت کنید. همچنین از خواص مختلف این عسل میتوانید برای درمان بیماریهای متعددی استفاده کنید.
عسل آویشن به دلیل داشتن خاصیت آنتیاکسیدانی قوی که دارد مورد توجه بسیاری قرار میگیرد. نوع آنتیاکسیدان موجود در عسل آویشن با اصطلاح آنتیاکسیدان دفاعی شناخته میشود که میتواند در ترمیم و پیشگیری از آسیب سلولی مؤثر باشد. از این رو خرید عسل آویشن و مصرف روزانه آن به شما کمک میکند تا علاوه بر سلامت بدن به پیشگیری از ابتلا به بیماریهای مختلف نیز کمک کنید. این عسل دارای طعم خوبی نیز هست. همچنین عطر آویشن در این عسل به محض باز کردن شیشه شما را تحت تأثیر قرار میدهد.
عسل آویشن چیست؟
انواع مختلفی از گیاهان آویشن وجود دارد که همه از خانواده تیموس هستند که نوعی نعنا محسوب میشود. این گیاه یک گیاه چند ساله است و در مناطق گرم دنیا و در خاکی با زهکشی خوب رشد میکند. زنبورها از گرده این گیاه، عسل آویشن را تولید میکنند که دارای فواید سلامتی و مصارف دارویی است. عسل آویشن دارای رایحه گیاهی آن است که حس بویایی شما را تحریک میکند. مسئولیت این بوی خوش و دلپذیر به عهده اسانسهای بویایی آویشن یعنی تیمول و کارواکرول است.
رنگ این عسل تیرهتر از عسلهای رایج و به رنگ قرمز عقیقی یا نارنجی پررنگ است. عسل آویشن به لطف خواص طبیعی که از کل گیاه میگیرد، به عنوان مکمل سلامت روزمره محبوبیت بیشتری پیدا میکند، تا جایی که محققان پیشنهاد میکنند که یک رژیم غذایی غنی از عسل آویشن ممکن است از روند مرتبط با سرطان در سلولهای سرطانی پروستات و آندومتر جلوگیری کند. همچنین عسل آویشن دارای ویتامینهای B، Aو E به همراه آنتیاکسیدانهای قدرتمندی است که برای سلامت بدن ضروری هستند.
برترین خواص عسل آویشن
گیاه دارویی که در موردش صحبت میکنیم، در بیشتر نقاط کوهستانی ایران رشد میکنه. بازه گلدهی و پرورش این گیاه ماه آخر بهار تا اوایل مهر ماه هست. این گیاه خاصیت آرامبخشی داره و از جمله خواص درمانی ویژه اون میشه به مهار باکتریها اشاره کرد. بسیاری از زنبورداران در گوشه و کنار ایران برای بهرهبرداری از فواید این گیاه، کندوهای عسل رو در محل پرورش این گیاه برپا میکنن. عسل آویشن جزء مواد خوراکی سالم، طبیعی و استاندارد هست که تا حدود زیادی جبرانکننده کمبود ویتامین در سیستم غذاییه. همچنین این محصول تا حدود زیادی کودکان و افراد رو از مراجعه به مراکز درمانی بینیاز میکنه.
این محصول سالم میتونه بدن رو از بیماریها دور نگه داره. خواص عسل آویشن به دلیل ویتامینهای فراوان اونه که شامل پتاسیم، آهن، کلسیم، منگنز، سلنیوم و منیزیم و ویتامینهای A,B,C,E, H, K هست. همچنین آنتیاکسیدان، کراتین و فلاونوئیدها، زاکستین، لوتئین و تیمونین بدن رو در مقابل عوامل بیماریزا مقاوم میکنن. دو ماده ارزشمند تیمول و کارواکرول هم در جمع مواد مغذی آویشن به چشم میخورن که این محصول رو از سایر عسلها متمایز میکنه. این انگبین ویژه همچنین کالری، پروتئین، آمینواسید و قندهای مفید داره که انرژی بدن رو به نحو قابل قبولی تامین میکنن. با توجه به خواص زیاد این محصول، در ادامه به سایر موارد اشاره میکنیم
خاصیت ضد میکروبی و ضدعفونی کننده
اگه بیش از نیمی از تغذیه روزانه زنبور از گیاه آویشن باشه، به محصول تولیدی نهایی عسل تک گل آویشن گفته میشه. این محصول به رنگ کهربایی و تا حدودی متمایل به رنگ قرمز هست. این گیاه در دامنه کوههای البرز، زاگرس، دماوند، سبلان، مناطق بکر و دستنخورده به صورت خودرو ونرشد میکنه که محصول به دست اومده به نوعی خاصیت ارزندهتری داره. یکی از خواص عسل آویشن ویژگی ضدالتهابی، ضدمیکروبی و ضدعفونیکنندگی اون هست. در صورتی که احساس کردین ویروسها و میکروبها وارد بدن شدن، برای پیشگیری از گسترش و شیوع اونها در بدن، روزانه یک الی دو قاشق از این محصول رو نوشجان کنین.
در طب سنتی آویشن برای درمان سرماخوردگی، برونشیت و رفع بیماریهای سینوسی و تنفسی کاربرد داره. این انگبین با خاصیت آنتیویروسی برای بهبود زخم، سرفه و سوزش گلو بسیار مفیده. کافیه کمی انگبین آویشن رو با آب لیموی تازه و آب ولرم مخلوط کنین و شربتی برای رفع سرفههای مزمن تهیه کنین. در واقع شما حالا یک شربت اکسپکتورانت خانگی خواهید داشت!
تامین کننده انرژی، ضد درد و اسپاسم
طبع عسل آویشن گرم و خشکه و مصرف به اندازه این محصول در طول روز به رفع اسپاسم عضلانی کمک میکنه. این محصول برای ورزشکاران و بدنسازان عالیه. افرادی که فعالیتهای روزمره زیادی دارن، باید کالری بیشتری در طول روز دریافت کنن. به دلیل وجود تمامی این خواص عسل آویشن، نیاز بدن تامین میشه. انواع قندهای موجود در این محصول منبع خوبی برای تامین انرژی بدن هستن. اگه در طول روز عسل و شیر رو با هم ترکیب و به همراه مغزهای پرخاصیت مصرف کنین، میزان تاثیرگذاری اون دوچندان میشه. این ماده انرژی زیادی به بدن میرسونه و قوت و نیروی از دست رفته بدن رو بازیابی میکنه.
این محصول پرخاصیت با مشخصه آرامبخشی، تسکین دردهای قاعدگی، تمدد اعصاب هم محبوبیت زیادی در بین بانوان داره. پس برای رسیدن به آرامش و رهایی از استرس و اضطراب روزانه در صبحانه یا میان وعدههای خود از این ماده استفاده کنین.
تحریک کننده سیستم ایمنی
یکی دیگه از خواص عسل آویشن اینه که میزان تولید گلبولهای سفید خون رو افزایش میده و در همین راستا از سیستم ایمنی بدن محافظت میکنه. اگه در برنامه غذایی روزانه مصرف مقدار معینی از این ماده تثبیت شده باشه، آنتیاکسیدان موجود در این محصول در برابر رشد سلولهای سرطانی مقاومت زیادی از خودش نشون میده. همچنین وجود آهن در این محصول سبب ساخت گلبولهای قرمز بیشتری میشه و کمخونی ناشی از فقر آهن رو از بین میبره.
کمک به سلامت قلب و سیستم گوارش
وقتی میشه با استفاده از مصرف یه ماده مفید فشارخون، چربی خون و کلسترول خون رو به تعادل رسوند، پس میشه نتیجه گرفت که انسداد عروق و حملات قلبی کاهش پیدا میکنه. در این رابطه باید بدونین تامین ویتامینها و املاح معدنی بدن از جمله خواص عسل آویشن هست. با این راهکار فاکتورهای حیاتی بدن کنترل میشه و سکتههای قلبی کمتر اتفاق میفته. همچنین مصرف برنامهریزی شده و اصولی این ماده التهابات معده رو درمان میکنه. درمان سوءهاضمه، سوزش سردل، ریفلاکس، زخم و ورم معده با خوردن یک قاشق کوچک در ابتدای صبح درمان میشه. تحقیقات نشون داده درمان انواع دردها و آسیبهای گوارشی مثل هضم دیرهنگام غذا، نرمی رودهها و مشکلات کبد از جمله خواص این محصول بهشمار میره.
تقویت کننده پوست و مو
درمان ریزش مو، رفع شوره سر، کمک به استحکام پوست، رفع التهابات و از بین بردن لکههای پوستی و غیره از جمله خواص دیگه این محصول هست. اگه قصد تقویت مو و متوقف کردن ریزش رو دارین، باید علاوه بر مصرف روزانه از انواع ماسک موی تقویتی بر پایه عسل کمک بگیرین. برای توصیف خواص عسل آویشن برای پوست هم میتونیم به خاصیت ضدالتهابی این ماده شگفتانگیز برای درمان انواع جوش، سوختگی ناشی از تابش نورآفتاب، رفع آکنه و لکههای پوستی اشاره کنیم.
چند نکته مفید پیرامون خواص عسل آویشن
برای پیشگیری از کمخونی، بهبود و تقویت بینایی و کنترل فشارخون از این محصول طبیعی استفاده کنین. درسته که با یه ماده شیرین مواجه هستین اما اگه بتونین محصولی طبیعی، خام و حرارت ندیده تهیه کنین، به کاهش قندخون در بدن کمک زیادی میشه. افراد دیابتی باید با برنامهریزی اصولی، کنترل مناسبی روی بیماری داشته باشن. در این رابطه جالبه بدونین اگه نحوه مصرف این ماده طبیعی در طول روز کنترل بشه، میزان نیاز روزانه به مصرف قند و شکر به شدت کاهش پیدا میکنه.
علاوه بر این طب سنتی در بسیاری موارد برای درمان بیماریهای عفونی و ویروسی دمکرده آویشن رو تجویز میکنه. اگه میانه خوبی با این دمنوش ندارین توصیه میکنیم، محتویات غنی، ارزشمند و خواص عسل آویشن رو برای رسیدن به سلامتی از دست ندین. نکته مهم دیگه اینه که بانوان باردار و افرادی که سابقه حساسیت و بروز واکنشهای آلرژیک دارن، باید در مصرف این ماده غذایی احتیاط کنن و قبل از استفاده با پزشک معالج خود مشاوره داشته باشن.
دلیل منع گیاه آویشن در بارداری :
نکته قابل توجه این است که چرا مصرف گیاه آویشن در بارداری منع شده و آیا مصرف عسل آویشن همان خطراتی که گیاه آن دارد را شامل میشود یا نه؟
باید توجه داشت که به دلیل شرایط حساس خانم ها در زمان بارداری بعضی از گیاه هان و خوراکی ها را نباید مصرف کنند. برای مثال گیاهانی مثل آویشن،نعنا تند و جینسیگ را نباید در زمان بارداری مصرف کرد.اگرچه هرکدام خواص زیادی دارند اما به دلیل ایجاد تداخل در بدن و مشکل آفرین بودن ،در طب سنتی و علم پزشکی نوین انها را منع کرده اند.
اما گیاه آویشن که شدیدا در زمان بارداری منع شده. به دلیل طبع گرم و خشک باعث سقط جنین، تولد زودرس و انقباضات رحمی می شود. و به همین علت است که اکیدا در این دوران منع شده است.
آیا عسل آویشن برای بارداری مضر است یا مفید ؟
حال این شبه و سوال پیش می آید که آیا مصرف عسل آویشن مانند گیاه آویشن همان عواقب را در پی دارد ؟ و باعث سقط جنین میگردد؟
در پاسخ باید گفت که در هیچ جا چه در پزشکی نوین و چه در طب سنتی چنین چیزی ثبت نگردیده و استفاده از آن بلامانع می باشد. از آنجا که تغییرات زیادی روی شهد گرفته شده آویشن در بدن زنبور انجام میشود و خطرات آن را به کمترین حد می رساند.
مصرف عسل آویشن وحشی و پرفایده نه تنها منع نشده بلکه مصرف به اندازه آن نیز می تواند در حفظ سلامت زنان باردار موثر باشد. باید اشاره کرد که چون شرایط خانم های باردار حساس می باشد. باید در مصرف عسل آویشن طبیعی و هر نوع عسل دیگر زیادروی نشود. از طرفی چون طبع این عسل گرم و خشک می باشد نمی توان آن را به هر کسی پیشنهاد داد. اما باید توجه داشت که طبع گرم و خشک بودن نمی تواند جزء مضرات عسل آویشن محسوب کرد.
در پایان ذکر این نکته لازم است که توجه به شرایط جسمانی و داشتن پیشینه هر نوع بیماری خاصی، در دوران بارداری قبل از مصرف هر نوع عسل در بارداری و بخصوص عسل آویشن بهتر است که با پزشک مشورت گردد.
نحوه درست تشخیص عسل طبیعی از غیر طبیعی
چسبندگی عسل: اگر مقدار کمی عسل طبیعی را بین دو انگشت خود قرار دهید و آن را فشار دهید بعد از جدا کردن انگشتان از هم، انگشتان تمایلی به چسبندگی ندارند. اما در عسل کاملا تقلبی به علت شیرینکنندههای زیادی که در آنها استفاده شده، کمی احساس چسبندگی خواهید کرد.
غلظت: از آنجایی که عسل اصل نسبتا غلیظ است، اگر شیشهی آن را کمی خم کنید لحظهای طول میکشد تا کمی جابه جا شود. اما بعضی برخی از عسلهای تقلبی کاملا روان هستند و زود اینطرف و آنطرف میروند.
مزه و طعم: مزه و طعم عسل نباید برای مدت طولانی در دهان بماند. در عسلهای تقلبی به این علت که از شیرینکنندهها برای تولید آنها استفاده شده، یک حالت گلوزدگی ایجاد میشود و طعم آن در دهان باقی میماند.
عطر و بو: عسل طبیعی بسته به گیاهی که زنبور از آن تغذیه کرده است عطر و بوی متفاوتی دارد و اگر کمی با تجربه باشید میتوانید حتی نوع گیاه را تشخیص دهید اما عسلهای تقلبی صرفا بوی شیرینی و یا اسانس میدهند و حتی ممکن است کمی بوی ترشی بدهند.
حرارت دادن: یکی دیگر از راههای تشخیص عسل تقلبی حرارت دادن آن است. با حرارت دادن عسل طبیعی، رنگ آن به سرعت کارملی میشود اما کف نمیکند. اما عسل تقلبی کف میکند و حباب حباب میشود.
حلالیت: اگر رشتهای از عسل کاملا طبیعی را با قاشق از بالا داخل یک لیوان آب بریزیم، عسل بدون پخش شدگی در ته ظرف جمع میشود. اما عسل کاملا تقلبی در میانهی راه پخش میشود و حل میشود.
استفاده از کبریت: اگر نوک کبریتی را به عسل طبیعی آغشته کنیم و بعد از چند لحظه آن را پاک کنیم. میتوانیم کبریت را روشن کنیم اما اگر عسل تقلبی باشد به علت رطوبت موجود در آن این اتفاق نخواهد افتاد و کبریت روشن نخواهد شد.
استفاده از نان تست: اگر مقداری عسل خالص را روی نان تست بمالیم بعد از چند دقیقه نان سفت و سخت میشود. در صورتی که در نمونههای تقلبی به علت مواد افزودنی و همچنین رطوبت بالایی که وجود دارد نان حالت خیسی پیدا میکند.
آزمایش دستمال کاغذی: اگر مقداری عسل طبیعی را بر روی دستمال کاغذی بریزیم به هیچ وجه پشت دستمال مرطوب و خیس نمیشود در صورتی که عسل تقلبی به علت رطوبت بالا پشت دستمال را مرطوب میکند.
ناخالصی: از آنجایی که عسل طبیعی از کندو استخراج میشود، معمولا در آن انواع ناخالصی مانند گرده گل، موم و حتی قسمتهای از بدن زنبور یافت میشود در صورتی که عسل کاملا تقلبی معمولا در داخل کارگاهها ساخته میشود و فاقد این مواد است.
عسل طبیعی آویشن
عسل آویشن، از جمع آوری شهد گل های آویشن توسط زنبورهای عسل تهیه می شود. و نسبت گیاه آویشن به دیگر گیاه های جمع آوری شده توسط زنبور های عسل بیشتر است.عسل طبیعی آویشن رنگ کهربایی دارد. توجه داشته باشید گیاه آویشن گونه های مختلفی دارد. عسل های که شهد آویشن وحشی بیشتری دارند رنگ تیره تری نیز نسبت به سایر عسل ها دارند.طبع عسل آویشن بسیار گرم است. نسبت به دیگر عسل ها شیرینی کمتری دارد. طعم و مزه این عسل بسیار عالی است.